Taitojen Toukokuu

01.05.2019

Kauhistelen koko ajan tätä ajan kulkua, mutta onhan se nyt ihan hullua, kuinka nopeasti tää aika vaan menee. Ihan vastahan tää teemakalenteriki alko, mutta nyt ollaan silti jo toukokuussa. Siis ninku ihan oikeesti, mitä ihmettä.

Monilla voi olla toukokuu aika kiireistä aikaa, ainaki opiskelijoilla. Yleensä just ne viimesimmät ja tärkeimmät jutut on toukokuun aikana. Oisin halunnu keksiä toukokuulle jonkun paremman teeman, semmosen, mikä paremmin sopis siihen maholliseen kiireeseen ja paineisiin, mutta tällä kertaa joudutaan kuiteski menemään tämmösellä teemalla, Taitojen Toukokuulla. Kovin monia tuskin houkuttaa opetella uusia taitoja just sillon ku on muutenki kiire, mutta valitettavasti mulla ei oo tällä kertaa parempaa teemaa tarjolla. Toivottavasti tästä silti joku hyötyy.

Taitojen Toukokuussa on siis ideana, että nyt jos joskus on aika opetella se kauan haaveissa ollut uusi taito. Eihän mestariksi kuukaudessa opita, mutta jos sulla on ollu pitkään mielen päällä joku juttu, mitä haluaisit alkaa opettelemaan, haluan kannustaa sua tekemään sen just nyt. Ei sitten joskus myöhemmin vaan just nyt. Oli se taito sitten mikä ikinä, mitä haluat opetella, alota sen opettelu nyt. Joku voi haluta osata soittaa jotain soitinta tai laulaa, joku haluais alottaa harrastamaan jotain uutta urheilulajia, toinen haluaa oppia leipomaan tai laittamaan ruokaa, joku taas haluaa oppia puhumaan uutta kieltä... Taitoja on vaikka minkälaisia, ja jos sää vaan uskot itteesi ni voit oppia mitä ikinä haluat! Mutta jos aina jää sohvan pohjalle makaamaan eikä uskalla lähtä kokeilemaan uutta, ei sitä taitoa sillon myöskään ikinä opi. Mää kannustan just sua olemaan rohkia just nytten, niin että alotat nyt sen uuden taidon opettelun. Tai jos ei oo mahollista alottaa uuden taidon opettelua, mutta haluais kehittyä jossain taidossa mitä osaa jo jonkun verran, voi alkaa kehittymään siinä. Ja ninku sanoin, tarkotus ei oo oppia mestariksi kuukaudessa, vaan alottaa se uuden taidon oppiminen tai vanhan taidon kehittäminen nyt tässä kuussa. Kyllä sää pystyt siihen!

Mua itteä yleensä pelottaa ja jännittää ihan hirveesti, jos pitää tehä jotain aivan uutta, mitä ei oo ennen tehny. Esim. jos koulussa liikkatunnilla on joku laji, mitä en oo aiemmin kokeillu, oon tosi epävarma ja yleensä ahdistun siinä vaiheessa sen verran paljon, että en ees kokeile koko asiaa ollenkaan. Se on hieman sääli, koska ties vaikka se oiski tosi mukavaa, ni en uskalla ees kokeilla. Tää on asia, missä mulla on vielä paljon kehittymistä. En sais pelätä niin paljoa epäonnistumista. Kaikki epäonnistuu joskus jossain ja se on ihan normaalia. Jos ei ikinä uskalla kokeilla mitään uutta, ei voi ikinä tietää, oisko se just se sun juttu. Entä jos tykkäätki siitä jutusta ihan valtavasti? Sitä ei voi ikinä tietää, jos ei ees yritä. Ja ei heti ekan yrityksen jälkeen kannata luovuttaa ja sanoa, että no mää yritin. Kokeilee useamman kerran ja sit jos tuntuu että ei, niin sitten ei. Yleensä jos on etukäteen kiinnostunut jo jostain jutusta, vaikka se oiskin uusi eikä ois ikinä kokeillu, niin sillon sitä ehkä yrittääkin enemmän ennen ku tyrmää koko asian. Sillon kerta on innostusta tehä sitä. Mutta jos kyseessä on joku yllättäen vastaan tullut uus juttu, ei siitä ehkä osaakkaan niin kiinnostua ja innostua. Jotkut kyllä osaa. Esim. mulla on yks kaveri, joka oikeastaan aina uuden jutun tullessa eteen reagoi siihen tyylillä "wau, siistiä, haluan kokkeilla tuota", ja sitten hän yrittää ja yrittää useamman kerran jos ei heti onnistu. Ja vaikka hän ei osaisikaan, silti hän tuumaa, että "oli ihan super kivvaa, oisitpa nääki ollu mukana". Siinä vaiheessa ehkä itteä kaduttaa, että oisko sittenki pitänyt mennä mukaan. Se yleensä riippuu myös asiasta, sillä jos joku asia ei oikeasti kiinnosta, ei se sitten kiinnosta.

Tätä juttua vois verrata vaikka koulussa matikantuntiin. Jos nyt kuvitellaan tilanne, että ollaan koulussa matikantunnilla. On aika tavallista, että joka tunnilla opetellaan uus asia. Ensin opettaja opettaa asian, sen jälkeen lasketaan yhdessä pari esimerkkiä ja sitten lasketaan ihan itse. Jos ei osaa, pyydetään opettajaa avuksi. Sitten yritetään taas uudestaan. Laskuja lasketaan monta, jotta ne oppisi kunnolla. Välillä menee väärin, mutta sitten yritetään uudestaan. Se on ihan normaalia. En ole ikinä ainakaan itse törmännyt tilanteeseen, jossa matikantunnilla joku ei laskisi laskuja, koska kyseessä on uusi asia. Tai joku ei yritä uudelleen jos menee väärin. Totta kai kyseessä on uusi asia. Matikassa opetellaan usein lähes joka tunti jokin uusi asia, ja tuskin kukaan tuntee oloansa epävarmaksi ja noloksi eikä uskalla laskea laskuja, koska kyseessä on uusi asia. Mutta sitten jos onkin tilanne, että ollaan jossain muualla, esim. vapaa-ajalla tai vaikka siellä liikuntatunnilla uuden asian parissa, yhtäkkiä ei uskallakaan kokeilla sitä juttua, koska SE ON UUSI ASIA. Mikä ero tässä on siihen matikantunnin uuteen asiaan? Miksi tässä epäonnistuminen yhtäkkiä nolottaakin? Joku muu voi kokea asian eri tavalla, mutta minulla itsellä asia menee suunnilleen näin. Ja pakko myöntää, en tiedä itsekään vastausta tuohon. Keksin koko matikantunti-esimerkin tässä tätä postausta kirjoittaessa, en ollut suunnitellut sitä etukäteen. En ole ikinä ennen edes ajatellut tätä asiaa tällä tavalla. Eihän sitä tietenkään heti opi, että ei ole mitään hävettävää ja kannattaa olla rohkeampi (ainakaan itse en opi sitä heti niin kuin naps vaan), mutta mun mielestä tässä on kaikille vähän miettimisen aihetta, jos katsoo asiaa tällaisesta näkökulmasta.

Mää oon ite semmonen, että jos mua joku asia oikeesti kiinnostaa, sillon kyllä teen töitä sen eteen. Vaikka mua välillä pelottaaki tehä jotain uutta, oon silti tietyllä tavalla utelias tai sellanen tiedonhalunen ja tykkään oppia uutta. Oon esim. aina tykänny koulunkäynnistä ja just siitä ite opiskelusta. Mun mielestä on tosi kivvaa oppia uusia asioita. Jos nyt ei kuitenkaan puhuta kouluaineista, vaan mietitään ihan tätä Taitojen Toukokuuta, että mitä taitoja haluaisin oppia, niin ekana tulee mieleen jonkinlainen nyrkkeily. Ehkä kuntonyrkkeily tai joku sellane. Sellasta haluaisin oppia. Haluaisin oikeesti osata nyrkkeillä. Meillä on kotona kyllä nyrkkeilysäkki ja oon sitä välillä käyny hakkaa, mutta siitäki on jo aikaa enkä välttämättä osaa tehdä lyöntejä oikeella tekniikalla yms. Nyrkkeily on yks taito, mitä voisin joskus myöhemmin alkaa opettelemaan. Mulla ei oo just nyt tässä toukokuussa mahollisuutta alkaa opettelemaan sitä, eikä oikeastaan mitään muutakaan uutta taitoa. Koska en voi opetella just nyt uusia taitoja, pyrinki kehittämään vanhoja. Pianoa osaan jonkin verran soittaa, mutta mulla on nuotit useampaan pianokappaleeseen, joita en osaa vielä soittaa. Voisinki ottaa itelle tavotteeksi, että opettelen yhden uuden pianokappaleen ja viimestelen loppuun pari edellistä, joitten opettelu on vielä vähän kesken. Jos tän lisäksi vielä energiaa ja aikaa riittää, niin voisin opetella viululla tekemään vibratoa. (Jos et tiiä mikä on vibrato nii googleta, en todellakkaan ossaa selittää :) . ) Ossaan siis viuluaki jonkin verran soittaa, mutta tuo aikoinaan opittu vähäinen vibrato-taito on päässy aika pahasti ruostumaan, joten sitä vois vähän kehittää.

Mää nyt innostuin vähän selittelemään tästä aiheesta enemmänki, vaikka yleensä vaan kerron lyhyesti mistä minkäki kuukauden teemassa on kysymys. Toivottavasti jaksoit lukkee tänne asti ja kerrohan mulle, minkä uuen taidon opettelun sää voisit alottaa, tai mitä vanhaa taitoa voisit alkaa kehittää?

Taustalla oleva kuva on otettu Webnoden kuvista.

© 2018 Worlds Collide. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita