Stressitön Syyskuu

01.09.2019

Päivää että pätkähti ja tervetuloa syyskuuhun, tai tarkemmin sanottuna lukemaan tän teemakalenterin syyskuun teemasta. Stressitön Syyskuu. Voi kuulostaa hyvin hankalalta teemalta toteuttaa ja sitä se luultavasti onki, mutta ei ehkä sillä tavalla miten sää just nyt mietit. Saatat miettiä, että kun tulee aika, millon stressaa paljon, ja sit alkaa miettimään että ainiin, en sais stressata, ni sit se stressaa vaan vielä enemmän, eikö? Eli tulee stressiä ihan vaan siitä ku aattelee että ei sais stressata. Onneks homma ei kuitenkaan mee ihan niin, että älä stressaa ja sillä selvä, vaan tää homma on oikeesti vähän laajempi ja parempi. Ootappa ku kerron, mutta ensin voitas pohtia stressiä ihan ylipäätään, jotta sitten on helpompi pohtia tän teeman toteuttamista. Ja ainiin, nää ajatukset stressistä perustuu lähinnä mun omiin ajatuksiin ja kokemuksiin, mutta jonkun verran on ihan faktatietoa ulkopuolisestaki lähteestä. Laitan siitä linkin tekstin loppuun.

Stressistä yleensä aatellaan, että se on huono juttu, mutta usko tai älä, se voi olla myös hyvä juttu. Voitais kutsua sitä nyt hyväksi stressiksi. Se on siis sinänsä ihan normistressiä, mutta vaan väliaikasta, eli ei kestä hirveen kauaa. Se stressi saa ihmisen jopa tekemään asiat normaalia paremmin. Esim. jos on koulussa tulossa joku esitelmä ja sen pitäminen stressaa, ni sen stressin avulla asiat voi muistaa paljon paremmin ja se koko homma voi mennä paljon paremmin, koska se stressi pitää aivoja ja kroppaa ikään ku semmosessa vireystilassa, mikä saa tekemään asiat paremmin.

No mutta, jos se vireystila sitten onki pitkäaikasta, ni sittehän se vasta onki huonoa. Se on sitä huonoa stressiä, ku se kestää niin kauan. Ei ne aivot ja kroppa jaksa kauaa olla semmosessa ylivireystilassa, vaan sitten siitä alkaa tulla jo huonoja oireita ja kaikenlaisia seuraamuksia. Tyypillisiä fyysisiä oireita on esim. päänsärky, hikoilu ja vatsavaivat. Tyypillisiä psyykkisiä oireita on taas esim. jännittyneisyys, ärtymys, ahdistuneisuus, masentuneisuus ja muistiongelmat. Sosiaaliselta kannalta katottuna stressi voi vaikuttaa siten, että tulee ongelmia ihmissuhteissa tai sitten vaan eristäytyy kaikesta. Vakava stressitila taas voi sitten johtaa työuupumukseen ja masennukseen. Sitä kukaan meistä ei halua, eihän?

Jotta hyvä stressi ei muuttuis huonoksi stressiksi, on hyvä tietää, mikä siihen stressiin sitten auttaa. Yleisesti ottaen siihen auttaa mm., että puhut siitä muille ihmisille, harrastat liikuntaa, teet hyviä tekoja, hoiat ihmissuhteita, latailet akkuja eli teet itelle kivoja asioita, vähennät alkoholia jos sitä käytät ja yrität vaan olla tosi positiivinen kaikessa. Joskus nuitten asioitten toteuttaminen voi olla hyvin vaikiaa ja etenki jos ei tiiä, mikä auttaa just omalle kohalle. Tästä me päästäänki tarkemmin tän kuukauen teeman ite toteuttamiseen.

Meistä jokainen on yksilö ja esimerkiksi just stressissä se näkyy niin, että me stressataan eri syistä, meille tulee stressistä eri oireita ja meille jokaiselle stressiin auttaa hieman eri asiat. Mikään tietty asia ei itessään aiheuta stressiä vaan se, miten me suhtaudutaan siihen, mikä meiän käsitys siitä on. Myös se kertoo mun mielestä siitä, että me kaikki ollaan yksilöitä ja eri asiat vaikuttaa meihin eri tavoilla. Myöski se on hyvä tietää, että pelkästään huonoista asioista ei tuu stressiä, vaan sitä voi tulla myös hyvistä asioista. Sinänsä aika yllättävää, eikö?

Stressittömän syyskuun tarkotuksena on, että jokanen meistä opettelis tunnistamaan ne syyt, mistä itelle sitä stressiä millonki tulee. Sitten pitäs opetella tunnistamaan ne oireet, mitkä tulee siitä stressistä. Voi olla, että tää menee usein just toisin päin. Ensin tulee jotain oireita ja alkaa miettimään mistä ne oireet tulee ja ahaa, osaa tunnistaa, että nää oireet just nyt tulee stressistä. Mistä se stressi sitten tulee, se opetellaan selvittää sit seuraavaksi. Mutta opettelee tai tulee nuo asiat kummin päin tahansa, lopputulema on sama. Ja se lopputulema on se, että täytyis opetella löytämään ne keinot, mitkä siihen stressiin auttaa. Voi myöskin olla, että eri syistä tulevasta stressistä tulee erilaisia oireita ja tietyistä syistä tulevaan stressiin ja tiettyihin oireisiin auttaa eri asiat ja joihinki toisiin auttaa toiset asiat. Esim. jos oireena on ahdistuneisuus ja itelle selviää, että se johtuu liiallisesta työmäärästä, siihen voi auttaa sen työmäärän vähentäminen. Jos sitten taas oireena on ärtymys ja se johtuu vaikkapa huonosti menevästä ihmissuhteesta ni siihen voi auttaa se, että selvittää mikä siinä ihmissuhteessa mättää ja hoitaa ne asiat. Mutta siis, tän kuukauen pointtina on se, että miettis sitä stressiä henkilökohtasemmin ja silleen, että mitkä asiat vaikuttaa just muhun, mistä asioista just mulle tulee stressiä, mitä oireita just mulle tulee mistäki asioista ja ennen kaikkea mitkä asiat stressin lievittämiseksi/poistamiseksi auttaa just mulle. Just just just minä minä minä eikä kukaan muu ;D. Tarkotus ei oo siis se, että ajattelee vaan että enpä nyt stressaa, vaan että tutustuis sen stressin suhteen itteesä paremmin, oppis tunnistaa ne syyt ja oireet, löytäis keinot mitkä auttaa mihinki ja näin oppis hallittemaan sitä omaa stressiä ja sais sen suhteen pysyvämpiä tuloksia. Jos nyt oppii löytämään joitaki keinoja, mitkä auttaa tietynlaisiin stresseihin (jos noin voi sanoa :D), niin sitte myöhemmin ku tulee samanlainen tilanne ni tietää mikä siihen auttaa ja tarvii vaan tehä se, ni homma helpottuu jo paljonki. En kuitenkaan oleta, eikä oleta kukaan muukaan, että kukaan pystyis yhessä kuukauessa oppia hallitsemaan omaa stressiään täydellisesti. Noup, ei niin, eikä se oo tarkotuskaan. Nyt on tarkotus laittaa tää homma alulle ja sitä on hyvä tietysti jatkaa tän kuukauen jälkeenki ja tosiaan sitte mitä enemmän tekkee ns. työtä asian etteen ni sitä paremmin asiaa oppii hallitteen ja elämä helpottuu ku ei tuu stressattua enää niin paljon. Kovat on tavotteet, mutta kaikki vaiva on varmasti sen arvosta ja mää uskon, että meistä jokanen pystyy siihen! Ja se pitää kans muistaa, että uutta asiaa opeteltaessa ei voi välttyä epäonnistumisilta, ne kuuluu asiaan, ja vaikka kuinka ois mestariki ni sillonki epäonnistuu joskus. Eli on siis ihan ok myös stressatakki välillä, etenkin sitä hyvää stressiä ;)

Tän kuukauen loputtua kerron sitten omalta kohalta, mistä mulle on tullu stressiä, mitä oireita niistä on tullu ja mitä keinoja oon itelle löytäny stressin lievittämistä varten. Teki voitte sitten kertoa, miten teiän syyskuu on stressin osalta menny. Mutta nyt kysymys kuuluu, ootko just sinä valmis opettelemaan hallittemaan ommaa stressiä eli lähetkö mukaan tän kuukauen teemaan? Mää oon ainaki valmis!

  https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00976 Tuossa linkki, mistä pääset sääki kurkkaan tekstiä, minkä luin ennen tän postauksen kirjottamista. Hyvvää faktatietoa stressistä!

© 2018 Worlds Collide. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita