Kinderpiirakka

13.09.2020

Musta tuntuu, että joillaki saattaa olla semmonen mielikuva, että kinderpiirakka on jotenki tosi vaikee ja työläs leipoo, eikä sitä sen takia jaksa alkaa ees yrittää tekemään. No, voin kertoa, että tätä ei todellakaan oo vaikea leipoa. Ei tarvi olla mitenkään erityisen hyvä ja kokenut leipuri tehdäkseen tätä, vaan melkeenpä kuka tahansa, joka osaa lukea ohjeita ja noudattaa niitä, osaa kyllä leipoa tätä. Ite tykkään kinderpiirakasta tosi paljon ja mun mielestä se on senki takia tosi hyvä, koska se ei oo ehkä kaikista yleisin piirakka eikä sitä tuu tehtyä kovin usein. Tai vaikka tekiski vähän useemmin, siihen ei kyllästy helposti, tai ainakaan en oo ite kyllästyny :D Kinderpiirakka sopii tosi hyvin myös erilaisiin juhliin tarjolle, ja pienellä panostuksella siitä voi saaha tosi näyttävänki näkösen.

Kinderpiirakka

Pohja:

6 dl       sokeria

5 dl       vehnäjauhoja

2 tl         vaniliasokeria

4 tl         leivinjauhetta

6 rkl       tummaa kaakaojauhetta

3 dl         kiehuvaa vettä

300 g      sulatettua voita tai margariinia

4              kananmunaa


1. Sekoita sokeri, vehnäjauhot, vaniliasokeri, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään.

2. Sulata voi.

3. Kiehauta vesi ja sekoita vesi ja voi keskenään.

4. Hämmennä vesi-voi-sekoitus (puukauhalla) kuivien aineiden joukkoon.

5. Lisää vielä kananmunat yksitellen taikinaan, samalla sekoittaen (puukauhalla).

6. Paista 200 asteessa noin 30-35 minuuttia.

7. Anna pohjan jäähtyä hyvin ennen kreemin ja suklaan laittoa.


Voikreemi:

150 g       voita

5 dl          tomusokeria

4 tl            vaniliasokeria

(2              keltuaista)


8. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kunnolla vaahdoksi (5-10min).

9. Lisää joukkoon vaniliasokeri (ja keltuaiset yksitellen).

10. Vatkaa vielä hetki.

11. Levitä notkea kreemi jäähdytetyn pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.

12. Piirakan voi/kannattaa laittaa suklaan sulatuksen ajaksi pakastimeen (jos vain mahdollista), jotta kreemi ehtii jähmettyä, jolloin suklaa ja kreemi eivät sekoitu keskenään.


200 - 250 g      maitosuklaata sulatettuna


13. Sulata suklaa.

14. Levitä suklaa tasaisesti (jähmettyneen) kreemin päälle.

15. Anna suklaankin hieman jähmettyä ennen tarjoilua, ettei se ole aivan sulaa.


Vinkkejä:

- Sokeria ei ole pakko laittaa aivan kuutta desiä, riittää vähempikin. Itse olen laittanut muistaakseni noin 5 desiä. Joskus olen myös laittanut vaikka desin tai kaksi ruskeaa sokeria, eli ei ole pakko laittaa koko määrää valkoista sokeria. Riippuu varmaan kuinka suuren määrän valkoisesta sokerista korvaa ruskealla sokerilla, mutta muistaakseni 1-2 dl määrä ruskeaa sokeria ei vaikuttanut makuun mitenkään, eli ei huolta sen suhteen.

- Kiehuvan veden kanssa olen itse tehnyt niin, että olen vedenkeittimellä keittänyt vettä, ja siinä vaiheessa, kun vesi vielä kiehuu, olen mitannut sen 3 dl vettä voisulan joukkoon. Tässä vaiheessa kannattaa kuitenkin muistaa olla varovainen, sillä kiehuva vesi räiskyy helposti, jolloin voi tulla palovammoja. Olkaa siis varovaisia.

- Puukauhan käyttö ei ole aivan välttämätöntä, joten siksi se on kirjoitettu suluissa. Itse olen käyttänyt jonkinlaista puulastaa, koska sillä saa sekoitettua helpommin kuin vaikkapa vispilällä tai kauhalla.

- Voikreemiin ei ole pakko laittaa keltuaisia. Itse olen joskus laittanut ja joskus en. En muista vaikuttiko makuun mitenkään erityisemmin, mutta väriin saattoi hieman vaikuttaa. Yleensä silloin, jos kreemi on vaikuttanut liian jäykältä ja vaikeasti levitettävältä, niin olen saattanut laittaa keltuaiset, jolloin kreemin rakenne on ns. hieman löystynyt ja siitä on tullut helpommin levitettävää.

- Ohjeessa sanotaan, että kannattaa käyttää piirakkaa pakkasessa ennen suklaan laittamista, jolloin kreemi ehtii jähmettyä ja suklaa ja kreemi eivät sekoitu tällöin keskenään. Kaikilla ei välttämättä ole tarpeeksi isoa pakastinta, jonne piirakka mahtuisi, mutta ei hätää. Kreemi kyllä jähmettyy tarpeeksi ihan vain huoneenlämmössäkin (ellei ole aivan järkyttävän kuuma/lämmin huone tai alusta, jolla piirakka on). Toki tällöin jähmettyminen vaatii hieman enemmän aikaa. Jonkin verran tämä on myös makukysymys, nimittäin voi ihan tarkoituksellakin levittää kreemin ja suklaan niin, että ne sekoittuvat keskenään. Itse olen henkilökohtaisesti tykännyt enemmän siitä, että ne pysyvät erillään ja niistä tehdään pohjan päälle ikään kuin kaksi eri kerrosta. Mutta niin kuin sanoin, tämä on lähinnä makuasia.

- Olen tehnyt piirakasta aina laktoosittoman käyttämällä laktoositonta voita/margariinia sekä laktoositonta maitosuklaata.

- Suklaan ei ole aivan pakko olla maitosuklaata, vaan voi esim. sekoittaa tumma- ja maitosuklaata keskenään. Se vaikuttaa hieman makuun, mutta hyvää tulee, ihan saman kummalla tavalla tekee :)

- Kun levittää suklaata, kannattaa kaataa vain osa suklaasta pienelle alueelle ja levittää se ensin. Eli kannattaa tehdä suklaan levitys osissa. Jos kaataa kaiken suklaan kerralla jähmettyneen kreemin päälle, niin suklaa helposti jämähtää paksuiksi kerroksiksi eikä sitä saa enää levitettyä koko piirakan päälle.

- Olen nähnyt myös sellaisia versioita kinderpiirakasta, että maitosuklaakerroksen päälle on laitettu vielä sulatettua valkosuklaata. Siitä ei ole tehty erikseen omaa kerrosta, vaan sitä on käytetty ennemminkin koristeena. Tällä keinolla piirakasta voi saada vielä erityisen näyttävän näköisen. Itse en ole tätä kokeillut, mutta jos löytyisi hyvää laktoositonta valkosuklaata, voisin tätä jopa kokeillakin. Vinkkejä laktoosittomasta (hyvänmakuisesta) valkosuklaasta saa laittaa kommentteihin!

© 2018 Worlds Collide. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita