Kauraleipä

08.03.2019

Ensimmäisen kerran tein tätä leipää joskus ajat sitten, mutta tossa pari päivää sitten tein tätä taas. Vihdoin, pitkästä aikaa. Mun mielestä tää leipä on ihan tajuttoman hyvää, pitäs leipoo paljon useemmin. Pakko jakaa tännekkin tämä ohje, jos joku haluaa kokeilla. Suosittelen ehottomasti kokeilemaan, nyt on nimittäin oikeesti ihan älyttömän hyvä leipä! Ainoa huono puoli tässä on ehkä se, että tässä on useampi kohotusvaihe ja sen takia leivän teossa kestää aika kauan, varmaan ainakin pari tuntia.

Kauraleipä     (2 kpl)

Taikina:

5 dl             vettä

1½ - 2 tl       suolaa

2 rkl            hunajaa

1 ps             kuivahiivaa

10 - 12 dl     kauraista sämpyläjauhoa

½ - 1 dl        juoksevaa rypsiöljyvalmistetta   TAI

50 - 100 g   leivontamargariinia

Voiteluun:

vettä

Pinnalle:

kaurahiutaleita tai seesaminsiemeniä

  1. Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen  (+42-asteiseen) suola ja sokeri (sokeri=hunaja).
  2. Sekoita kuivahiiva jauhoihin.
  3. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista.
  4. Lisää jauhoja vähitellen, koko ajan vaivaten.
  5. Lisää taikinanteon loppuvaiheessa huoneenlämpöinen margariini.
  6. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi.
  7. Anna kohota liinan alla, lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
  8. Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.
  9. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palat pyöreiksi tai pitkänomaisiksi leiviksi.
  10. Nosta leivät pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
  11. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  12. Voitele leivät vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
  13. Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia.

Vinkkejä:

- Ei ole pakko käyttää kuivahiivaa, voi käyttää tuorehiivaa. Itsekin käytin. Yleensä yhdessä kuivahiivapussissa on 11 g kuivahiivaa, mikä vastaa noin 30 g tuorehiivaa, eli vähän yli puolet semmoisesta 50 g tuorehiivapaketista. Jos käytät tuorehiivaa, muistathan liettää sen veteen ensimmäisenä ja vasta sen jälkeen laitat suolan, sokerin jne.

- Ohjeessa puhutaan huoneenlämpöisestä margariinista. Itse olen kuitenkin sulattanut margariinin ja antanut sen sitten vain hieman jäähtyä ennen taikinaan lisäämistä.

- Jos ei ole kauraista sämpyläjauhoa, voi ohjetta hieman soveltaa. Itse käytin muutaman desin perus sämpyläjauhoja, kun niitä sattui vielä hieman olemaan, pari desiä kaurahiutaleita ja suurimmaksi osaksi hiivaleipäjauhoja. Hyvää leipää tuli silti.

Kuva on omani.

Ei ole tietoa, mistä alkuperäinen ohje on peräisin.

© 2018 Worlds Collide. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita