Joululeivontaa

06.12.2018

Kuorrutuskatastrofi!

Suklaapiparminttukakkuset

Niin kuin olen jo esittelyssäni kertonut, rakastan leipomista. Siksi päätinkin leipoa joitain joulujuttuja. Halusin kuitenkin leipoa vähän jotain erilaista. Päätin kokeilla äitini toiveesta porotorttuja, ja omasta mielenkiinnostani suklaapiparminttukakkusia.

Tässä sarakkeessa jaan suklaapiparminttukakkusten ohjeen. Niin kuin otsikosta voi huomata, se oli kunnon kuorrutuskatastrofi! Yritin tehdä muffinin päälle tulevasta kuorrutteesta nätin näköisen, juuri niin kuin alkuperäisen ohjeen kuvassa, mutta yksikin vähän liian iso suklaapala kuorrutteessa pilasi koko homman. Kuorrutus ei mennyt pursottimesta läpi, joten se siitä sitten. Yritin käyttää monia erilaisia pursottimen päitä, sekä laitoin kuorrutuksen muovipussiin, tein kulmaan reiän ja pursotin sillä, mutta muovipussit vain hajosivat käsiin, eivät pysyneet ehjänä. Sain kuorrutettua vain pari edes hieman nätin näköistä kakkusta, tosin nekin omalla kuorrutustavalla.

Pahimmilla hetkillä keittiö oli täynnä käytettyjä, kuorrutteisia muovipusseja ja pursottimia. Olin saanut vain muutaman kakkusen kuorrutettua, kun kuorrutteesta oli mennyt jo yli puolet. Kaikki oli hävinnyt niihin lukuisiin muovipusseihin ja pursottimiin, joilla yritin kuorruttaa.

Lopulta annoin periksi ja lappasin kuorrutetta pienet kasat jokaisen kakkusen päälle, ja siihen päälle vielä suklaata. Kakkusista ei siis tullut ainakaan minun silmään nätin näköisiä, ja se hieman harmitti. Varmaan ensimmäinen kerta, kun epäonnistun jossain leipomisjutussa.

No, entäpä maku sitten. Itse kakkusen maku oli onneksi minusta todella hyvää, mutta kuorrutteesta en pitänyt niin paljoa. Kuorrute oli myös todella makeaa, joten sitä olisi voinut laittaa vähemmän, jotenkin eri tavalla ja nätimmin.

Yllä olevassa kuvassa on yksi niistä harvasta kakkusesta, joista sain edes jotenkin kuorrutettua nätin näköisen. Tässä kuitenkin teille vielä ohje, jos haluatte itse kokeilla. Muistakaa kuitenkin hienontaa se suklaa tarpeeksi pieneksi, ettei käy niin kuin minulle!

Suklaapiparminttukakkuset

n. 12 kpl

Pohja:

2,5 dl maitoa

3/4 dl öljyä (miedonmakuista, käy perus rypsiöljy)

2 dl sokeria

3/4 dl kaakaojauhetta

3/4 tl suolaa

1/4 tl vaniljajauhetta TAI 2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl ruokasoodaa

3 dl vehnäjauhoja

Kuorrute:

100g margariinia

6 dl tomusokeria

1 tl piparminttuaromia

1/8 tl vaniljajauhetta TAI 1 tl vaniljasokeria

hyppysellinen suolaa

2 rkl maitoa

vihreää elintarvikeväriä

50 g suklaata

Koristeluun:

20 g suklaata

  1. Sekoita maito, öljy, sokeri, kaakaojauhe, suola ja vaniljasokeri keskenään.
  2. Siivilöi joukkoon leivinjauhe, ruokasooda ja vehnäjauhot.
  3. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä ylisekoittamista, ettei taikina sitkostu.
  4. Täytä muffinipellin kolot muffinivuoilla ja annostele taikina niihin.
  5. Paista 190 asteessa, uunin keskitasolla n. 22 minuuttia tai kunnes kakkuset ovat kypsiä.
  6. Anna kakkusten jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.
  7. Sekoita margariini, puolet tomusokerista, piparminttuaromi, vaniljasokeri ja suola keskenään sähkövatkaimella.
  8. Lisää maito ja loppu tomusokeri ja sekoita tasaiseksi.
  9. Värjää kuorrute vihreäksi.
  10. Hienonna suklaa HYVIN PIENIKSI HIPUIKSI esim. kuorimaveitsellä.
  11. Sekoita suklaamurska kuorrutteeseen.
  12. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota kakkusten päälle kauniita tötteröitä (yritä ainakin).
  13. Sulata suklaa ja valuta sitä ohuena nauhana kuorrutteen päälle.
  14. Säilytä valmiit kakkuset jääkaapissa.

Vinkkejä:

- Tein kakkuset laktoosittomina, käyttämällä laktoosittomia maitotuotteita.

- Alkuperäisessä ohjeessa kakkuset oli tehty vegaanisena, käyttämällä kaura- tai soijamaitoa, vegaanista margariinia ja vegaanista suklaata.

- Hienonna suklaa oikeasti todella pieneksi. Veitsellä pilkkominen ei millään riitä. (En tiedä riittääkkö kuorimaveitsellä leikkaaminenkaan.)

- Ole varovainen elintarvikevärin kanssa. Käytä sitä vain hyvin pieni määrä! Tarpeen mukaan sitä voi lisätä. Pese myös heti pelkkään elintarvikeväriin sotkeutunut lusikka/astiat, ettei väri ehdi tarttua vahingossa minnekkään muualle.

- Jos et ole suuri piparmintun ystävä, älä laita piparminttuaromia paljoa, vaan ole varovainen senkin kanssa. Laita ensin vähän, maista ja lisää sitten jos tuntuu, että on tarvetta.

- Alussa oli myös muita vinkkejä pursottamisesta, muistithan katsoa! :)

Alkuperäinen ohje on otettu lehdestä Terveys & Hyvä Olo Herkän vatsan joulu Osa 1 2018. Olen kuitenkin hieman muuttanut tätä ohjetta, eli se on täällä hieman erilaisena kuin lehdessä.

Rukiiset porotortut

Tässä sarakkeessa jaan ohjeen rukiisista porotortuista. Pakko sanoa, että ainakin minun mieleen nämä ovat todella todella hyviä! Jos haluat jotain suolaista joululeivonnaista ja kaipaat hieman vaihtelua, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

En ollut ikinä ennen tätä tehnyt itse voitaikinaa, joten siksi hieman jännitti. Taikina näyttikin alussa hyvin epämääräiseltä, mutta vinkiksi niille kaikille, jotka aikovat tätä kokeilla, eivätkä ole itse leiponeet voitaikinaa aiemmin, voita ei saa sekoittaa täysin sekaisin taikinaan, vaan sen kuuluukin jäädä sinne pieniksi paloiksi! Kun taikinaa sitten kaulitaan monet kerrat, voinokareet kyllä häviävät taikinasta. :)

Tässä teille tämä huippuohje!

Rukiiset porotortut

n. 24 kpl

Taikina:

250 g voita

1 tlk (250g) maitorahkaa

2 ½ dl ruisjauhoja

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

Täyte:

1 pkt (100g) poron kylmäsavupaistia

1 rs (180g) jotain yrttituorejuustoa

2 dl emmental-mozzarellajuustoraastetta (itse käytin vain emmentalia)

ripaus pippuria

Voiteluun:

1 kananmuna

  1. Sekoita rahka ja huoneenlämpöinen rasva keskenään.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne joukkoon.
  3. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin.
  4. Kokoa taikina yhdeksi isoksi möhkäleeksi, kääri se kelmuun ja laita noin puoleksi tunniksi jääkaappiin kovettumaan.
  5. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin puolen sentin paksuiseksi levyksi.
  6. Taita levy kolmin kerroin.
  7. Kauli uudelleen vielä kaksi kertaa ja taita aina kolmin kerroin.
  8. Ylimääräiset jauhot voi poistaa taitosten välistä esimerkiksi pullasudilla.
  9. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkappiin noin puoleksi tunniksi.
  10. Hienonna poro (todella pieniksi paloiksi) ja sekoita se tuorejuuston ja juustoraasteen sekaan. Mausta seos pippurilla.
  11. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä sopivan kokoiseksi ja paksuiseksi levyksi (36x54cm).
  12. Leikkaa taikinasta sopivan kokoisia neliöitä (9x9cm).
  13. Tee neliöiden kulmiin melko lyhyet viillot (3cm) kohti keskustaa.
  14. Laita täyte keskelle.
  15. Taita joka toinen sakara keskelle. (Paina ensin sakaroiden päät keskenään yhteen ja sitten paina ne vielä täytteeseen kiinni.)
  16. Voitele tortut kananmunalla.
  17. Paista 225 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 10-12 min.

Vinkkejä:

- Taikinaa voi pitää jääkaapissa kauemminkin kuin puoli tuntia. Itse pidin sitä kauemmin, ja taikina oli paljon helpompi kaulia ja taitella, kun se oli kylmempi ja kovempi.

- Kun kaulit taikinaa ja teet torttuja, ei mitoilla ole oikeasti niin väliä. Kun kaulit, kiinnitä enemmän huomiota levyn paksuuteen entä siihen, montako senttimetriä mikäkin sivu on. Kun teet itse torttuja, voi nekin leikata taikinasta ihan silmämääräisesti. Itse leikkasin torttuhyrrällä ensin taikinan sivut suoriksi, jotta jokaisen tortun reunat ovat suorat, sitten leikkasin vain pysty- ja vaakasuuntaan viivoja, katsoen että suunnilleen tulee neliön muotoisia ja sopivan kokoisia torttuja.

- Älä laita täytettä liikaa, ettei se pursua yli.

- Voitelussa riittää vain pieni sipaisu keskelle ja kulmiin. Jos laittaa liikaa, kananmunasta jää ikävä paistunut kerros siihen päälle.

- Jos haluat tehdä moninkertaisen taikinan (itse tein kaksinkertaisen), kannattaa ne silti tehdä eri astioihin, eli kaksi eri taikinaa. Ne voi tehdä yhtä aikaa. Kauliminen onnistuu paljon helpommin, kun ei ole liian iso taikina kaulittavana.

- Tortuista saa laktoosittomia käyttämällä laktoosittomia maitotuotteita!

- Alussa oli vielä pari vinkkiä, muistathan ne! :)

Alkuperäinen ohje on otettu k-ruoka-sivuilta. Muutin kuitenkin ohjeita hieman tähän minun kirjoittamaan ohjeeseen. Mutta jos joku haluaa, tässä linkki alkuperäiseen:

https://www.k-ruoka.fi/reseptit/rukiiset-joulutortut-porotaytteella

© 2018 Worlds Collide. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita