Jauhelihakeitto ja perunarieskat
Mun mielestä on leipomisen lisäksi tosi kiva myös laittaa ruokaa. Ihan perus arkiruokien teko on musta vaan myös jotenki tosi kivaa. Nähtäväksi jää, alanko kyllästymään ruoanlaittoon ja leipomiseen tässä vuosien varrella, hahah.
Tällä kertaa tein jauhelihakeittoa ja kyytipojaksi perunarieskoja. Perunarieskoja tein oikeasti jo edellisenä iltana, mutta laitan niidenkin ohjeen tähän samaan. Oon ruoanlaittajana vähän semmonen, että laitan aina vaan summanmutikassa mausteita ja muitakin ainesosia, riippuen tietenkin siitä kuinka monelle henkilölle ruokaa tekee, joten näissä ohjeissa ei nyt ole mitään mittoja. Pahoittelut siitä. Ainesosien määrä riippuu ihan siitä niin kuin sanoin, eli kuinka monta syöjää on.
Jauhelihakeitto
perunoita
vettä
jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
sipulijauhetta
kasvisliemijauhetta tai kasvisliemikuutio
keittojuureksia
- Kuori ja pilko perunat.
- Laita pilkotut perunat kattilaan ja lisää sen verran kylmää vettä, että perunat peittyvät (saa olla hieman reilumminkin, koska kyseessä on keitto).
- Lisää kattilaan kasvisliemijauhe tai -kuutio.
- Laita perunat niin sanotusti tulelle, eli kattila liedelle ja liesi täysille, jotta vesi alkaisi kiehumaan. :)
- Ruskista jauheliha ja mausta se esimerkiksi suolalla, mustapippurilla, paprikajauheella ja sipulijauheella.
- Kun kattilassa vesi kiehuu, lisää (hetken kuluttua) joukkoon keittojuurekset. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä.
- Lisää lopuksi joukkoon jauheliha.
- Valmis!
Postauksen kuva on omani.
Perunarieskoissa mainitut tarkemmat mitat on otettu Omat eväät Kotitalouden ohjeet -kirjasta.
Perunarieskat
perunoita
vettä
suolaa
voita
maitoa
kananmuna/kananmunia
tarvittaessa lisää suolaa
hiivaleipäjauhoja
- Kuori ja pilko perunat.
- Laita perunat kattilaan ja lisää kattilaan kylmää vettä kunnes perunat peittyvät.
- Keitä perunat kypsiksi.
- Kaada kattilasta vesi pois.
- "Murskaa" perunoita ja lisää joukkoon pari nokaretta voita.
- Lisää hieman suolaa sekä maitoa ja vatkaa peruna muussiksi.
- Lisää muussin joukkoon kananmuna(t).
- Lisää tarvittaessa hieman suolaa (huomioithan, että perunamuussissa on jo valmiiksi suolaa).
- Lisää jauhoja ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää jauhoja kunnes taikina vaikuttaa sopivalta.
- Taputtele taikinasta pyöreitä levyjä eli niitä rieskoja.
- Laita rieskat uunipellille leivinpaperin päälle.
- Ainiin, muistathan pistellä rieskoja vielä haarukalla, ennen kuin laitat ne uuniin, keskitasolle ja paistat niitä muistaakseni noin 200 asteessa niin kauan, kunnes pinta hieman tummuu eli niin kauan, kunnes ne näyttävät valmiilta. ;)
Okei okei, kyllä mää tässä voin teille hieman tarkempaakin ohjetta antaa. Totuus on kuitenkin se, että tein itse nuo rieskat tuolla tavalla, noin summanmutikassa!
Erään ohjeen mukaan, kun perunamuusia tai perunasosetta on 2dl, kananmunia laitetaan tällöin yksi. Tämä on varmasti ihan hyvä tietää, jos tekee perunarieskoja yli jääneestä perunamuussista, niin kuin minä tein. Paistolämpötila on tämän samaisen ohjeen mukaan 250 astetta ja paistoaika noin 15 minuuttia.
Ehkä näistä ohjeista oli hieman lisäapua! :)