Jaksamisen Joulukuu

01.12.2019

Hyvää päivää ja oikein ihanaa joulukuuta! Ihan alkuun on pakko mainita, että oli tosi tosi vaikee keksiä mitään järkevää j-kirjaimella alkavaa teemaa. En keksiny eikä mistään löytyny mittään hyviä j-kirjaimella alkavia sanoja. Lopulta sitten päädyin tähän Jaksamisen Joulukuuhun, sillä parempaa en keksiny. Oisin halunnu jonkun vähän erilaisen teeman, ku on aiemmi ollu jo Huolehdi itsestäsi -Heinäkuu ja Stressitön Syyskuu, ja ne on vähän samantyyppisiä ku tämä. Tulee itellekki vähän semmonen fiilis, että no onko näitä tän typpisiä teemoja nyt sitten liikaa. Mietin asiaa tarkemmin ja päädyin siihen, että voiko tämmösiä teemoja ees olla liikaa? Se oma jaksaminen on niin tärkiä asia, että voiko sitä korostaa liikaa? Mää oon vähän sitä mieltä, että jos oma jaksaminen ei oo kunnossa, ni ei missään enää oo oikeen mitään ideaa eikä mistään tuu mitään. Ei jaksa tehä niitä pakollisia juttuja, ei harrastuksia ja muita omia vapaa-ajan kivoja juttuja, ei jaksa viettää aikaa läheisten kanssa eikä jaksa myöskään auttaa muita. Tällä perusteella aika lailla kaiken tekemisen pohjana on se oma jaksaminen ja hyvinvointi.

Voisin mainita, että mulla itellä on ollu ja on edelleen ongelmaa oman jaksamisen kanssa. Kaikki päätökset pitää tehä niin, että ajattelen tarkasti sitä omaa jaksamista ja teen ne päätökset sitten sen mukaan. Esimerkkeinä vois toimia vaikkapa valinnaisliikunta ja orkesteri. Meillä lukiossa on mahollista ottaa valinnaisliikunta parille seuraavalle jaksolle, ja totta kai haluaisin sen ottaa. Jos en ota sitä, pääsisin yhtenä päivänä vähän aikasemmin koulusta, mikä tarkottas mahollisesti lisää vapaa-aikaa ja lepoaikaa. Se ajatus tuntuu aika houkuttavalta, ja muutenki ollu lukion alotus ajoittain aika rankka, joten voi olla, että en sitä valinnaisliikuntaa tällä kertaa ota. Se ei välttämättä ois hyvä valinta tän hetkisen jaksamisen kannalta. Toki liikunta on kivaa, mutta oishan se ny rankempaa olla koulussa pitempään ja mahollisesti vieläpä semmosessa liikuntaryhmässä, jossa on lievästi sanottuna ilkeitä tyyppejä. Toisena esimerkkinä mainitsin orkesterin. Oon aiemmin soittanu viulua musiikkiopistossa ja sillon kävin myös orkesterissa joinaki vuosina. Mulla on nykyään oma viulu, mutta en käy enää tunneilla. Tuossa syksyn alussa yks musiikkiopiston tyyppi kysy, että haluaisinko tulla soittamaan niitten jousiorkesteriin. Totta kai mua houkutti ajatus siitä, että pääsis pitkästä aikaa ihan kunnolla soittamaan, mutta en nyt syksyllä kuitenkaan menny. Aattelin, että parempi tää syksy totutella lukioon rauhassa, ja sitten keväällä voisin ehkä mennä siihe orkesteriin. En oo vielä päättäny mitä teen tuon kevään suhteen. Sinne ois tosi kiva mennä, mutta jaksaminen on välillä sillä tasolla, että en oo varma, kannattaako mun vielä mennä mukaan siihen. Mulle on välillä vaikeita tuommoset tosi säännölliset jutut, vaikka onki vaan harrastus. Siitä helposti muodostuu semmonen, että no pakko sinne on mennä vaikka ei jaksais. Ja on nyt kevään puolellaki vielä lukiossa sen verran pitkät koulupäivät, että mun ei välttämättä vielä nyt kannata ottaa mitään noin säännöllistä harrastusta. Eli ninku voitte huomata, hyvin pitkälti mää teen monet päätökset sen oman jaksamisen pohjalta. En kerta halua joutua siihen pisteeseen, että en enää jaksa käyä ees koulussa kunnolla enkä jaksa tehä monia muitakaan juttuja. Tarkasti pittää aina miettiä.

Mutta nyt vihdoin ite teemaan! Ninku varmaan on jo aika selkeetä, tässä kuussa on tarkotus keskittyä siihen omaan jaksamiseen. Tavoitteena ois löytää niitä keinoja, joitten avulla voi vahvistaa sitä omaa jaksamista arjen keskellä. Jollaki huippukeino voi olla reipas kävelylenkki, toisella tietoinen rentoutumisharjoitus, yhellä ystävien tapaaminen, jollain pelkkä "luppoaika".... Vaihtoehtoja on monia, ja tarkotus oiski löytää ne keinot, jotka toimii just itellä. Toisella toimii toinen ja toisella toinen. Monesti voi olla niin kiireinen, että ei muista tai ehi tehä sitä asiaa, mikä auttais jaksamaan. Mulla itellä ainaki välillä toimii se, että laitan ihan kalenteriin ylös, että tuona päivänä teen tuon jutun ja tuollon tuon. Samalla tavalla ku sinne kalenteriin laittaa kaikki työ- ja opiskelujutut yms., ni yhtä hyvin sinne voi ja kannattaaki laittaa ne omat rentoutumisjutut tmv. Ne on ihan yhtä tärkeitä. Toinen keino, mikä myös voi auttaa jaksamaan on se, että opettelee sanomaan tarpeeksi monta kertaa ei. Tää on vaikee juttu, itekkään en ihan hyvin aina osaa, mutta tää on myös aivan älyttömän tärkee. Jos muutenki tuntuu, että on vähän kiirettä, jaksaminen alkaa heikentyä ja pitäs sille rentoutumisellekki olla aikaa, ni siinä vaiheessa täytyy pystyä sanomaan ei. Jos joku pyytää sua tekemään jotain ja se juttu mikä sun pitäs tehä, ois just sillon, ku sulla on päivän ainoa rentoutumishetki (mikä on sun jaksamisen ylläpitämisen kannalta tosi olennainen) niin täytyy opetella siinä kohtaa sanomaan ei. Se sun oma juttu kerta on tosi tärkee. Jos yhen kerran jättää sen oman jutun välistä, ei se välttämättä oo vielä ihan niin maata kaatava asia, mutta sitten ku se alkaa tapahtumaan toistuvasti, niin kyllä sen huomaa omassa jaksamisessa. Usein käy myös niin, että mitä heikommaksi sen oman jaksamisen päästää menemään, sitä kauemmin kestää palauttaa se takas normitasolle. Eli pitää todellaki olla tarkkana.

Pienenä tai vähän isompanaki haasteena vois tähän teemaan liittyen olla se, että kokeiltais ottaa joko joka päivälle tai joka toiselle päivälle joku pikku juttu, joka vahvistaa omaa jaksamista. Sen ei tosiaankaan tarvi olla mikään iso juttu, kunhan se tapahtuu tarpeeksi useasti. Vois tän kuukauen ajan kokeilla tehä niin ja kuukauen lopussa kattoa, että vaikuttiko se mitenkään. Tuntuuko yhtään erilaiselta verrattuna muihin kuukausiin, jos ei oo aiemmin tehny niin? Onko yhtään jaksavaisempi olo ja tuntuuko siltä, että jaksaa hyvin alottaa uuen vuojen ja uuet haasteet? Mää voisin ainaki yrittää kokkeilla tuota. Muutenki tässä kuussa vois erityisesti ns. kuulustella ittiä, että miten oikeesti jaksaa ja pitäskö mahollisesti joitain asioita siinä arjessa muuttaa. Jos tän kuun ajan pystyy oikein hyvin keskittymään siihen omaan jaksamiseen, saattaa oppia itestä uusia asioita, huomata erilaisia juttuja ja löytää toimivia keinoja siihen, miten voi vahvistaa omaa jaksamista. Kun monet niistä asioista saa selville nyt tässä kuussa, tietää sitten jatkossaki, että miten kannattaa menetellä ja voi jatkosta tulla jaksamisen kannalta hieman helpompaa. On hyvä oppia tuntemaan ne oman jaksamisen rajat ja myös löytämään ne keinot, miten sitä jaksamista voi vahvistaa. Päinvastoin on myös hyvä varmasti oppia tietämään, mitkä asiat heikentää eniten sitä jaksamista, mitkä jutut vaatii paljon voimia. Sitten kun nuo asiat omalta kohaltaan oppii ja pystyy toteuttamaan omaa arkea ne huomioon ottaen ja niitten mukaan toimien, oon varma, että elämä voi helpottua suurestikki.

Mutta joo. Tämmöstä tällä kertaa. Ihan hullua, että nyt on jo joulukuu ja tää on teemakalenterin viimenen teema ja toisiks viimenen teksti. Enää puuttuu palaute joulukuusta ja se tulee tuttuun tapaan sitten kuun viimesenä päivänä. Sitten vaihtuuki jo tää vuosikymmen. Ei olla enää 2010-luvulla vaan vaihtuu 2020-luku. Miettikääpäs sitä!

Jos on jotaki ajatuksia jaksamiseen tai mihin tahansa muuhun liittyen, niin saa tulla kommentteihin kirjottelemaan ja pohtimaan asioita. Sen verran voisin paljastaa joulukuun postauksista, että 4. päivä joulukuuta tulee tällä blogilla ensimmäinen vuosi täyteen ja sen kunniaksi julkasen hieman spesiaalimman postauksen. Toinen paljastus on se, että mää oon menossa tässä joulukuun aikana Riikaan muutamaksi yöksi ja tavotteena mulla ois ottaa sieltä kuvia siinä lomailun ohessa ja lopuksi koota postaus siitä reissusta. Ajattelin, että voisin julkasta sen postauksen vaikkapa jouluaaton kunniaksi, vai mitä ootte mieltä? Oisko jouluaatto kiva päivä saaha semmonen reissupostaus, vai mieluummin pari päivää joulua ennen tai sen jälkeen? Ite oon jouluaaton kannalla, mutta saa ehottaa muitaki ajankohtia.

Eipä mulla mutta tällä kertaa. Mukavaa joulunodotusta kaikille, ja palataan pian asiaan hieman erityisemmän postauksen parissa!

Taustalla oleva kuva on omani.

© 2018 Worlds Collide. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita