Appelsiini-seeprakakku

13.12.2018

Niin siis mikä kakku? Appelsiini-seeprakakku. Se on vähän niin kuin tiikerikakku, mutta hieman erilainen versio. Raidat ovat tiheämpiä niin kuin seepralla, ja mauksi on lisätty appelsiinia. Hieman vaihtelua perinteiseen tiikerikakkuun. Kannattaa kokeilla, todellakin kokeilemisen arvoinen kakku!

Appelsiini-seeprakakku

4              kananmunaa

3 dl          sokeria

4 ½ dl      vehnäjauhoja

2 tl           leivinjauhetta

2 tl           vaniljasokeria

2              appelsiinia

2 ½ dl      rypsiöljyä

2 rkl         kaakaojauhetta (tummaa)

voita/margariinia

korppujauhoja

  1. Vatkaa vaahdoksi huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri.
  2. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
  3. Pese appelsiinit hyvin ja raasta kuorta 1 rkl ja purista mehua 1 dl.
  4. Sekoita vuorotellen muna-sokerivaahdon sekaan siivilöityä jauhoseosta, mehua ja öljyä, esim. puuhaarukalla. Varo sekoittamasta liikaa, ettei taikina sitkisty. 
  5. Lisää lopuksi appelsiininkuori ja sekoita taikina nopeasti sekaisin sähkövatkaimella hitaalla teholla.
  6. Jaa taikina kahteen osaan.
  7. Sekoita toiseen taikinaan siivilöity kaakaojauhe.
  8. Voitele ja korppujauhota rengaskakkuvuoka.
  9. Kaada ½ dl vaaleaa taikinaa vuoan toiseen reunaan. Sen jälkeen kaada samaan kohtaan, vaalean taikinan keskelle ½ dl tummaa taikinaa. Jatka vuorotellen, kunnes molemmat taikinat ovat loppuneet. Taikina valuu pikkuhiljaa vuoan toiseen reunaan muodostaen raidallisen kuvion.
  10. Paista kakkua n. 40-50 minuuttia uunin alatasolla, 175-asteisessa uunissa. Kakun kypsyyttä voi kokeilla cocktailtikulla. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista.

Vinkkejä:

- Taikinan jaottelussa voi käyttää apuna vaakaa, mutta silloin tulee huomioida myös itse taikinakulhojen paino. Varsinkin jos tekee kaksi kakkua kerralla niin kuin minä tein, jolloin taikina tulee jakaa neljään osaan (kaksi vaaleaa, kaksi tummaa osaa), saa vaa'alla jaoteltua taikinan jopa paremmin kuin silmämääräisesti.

- Uuni kannattaa laittaa päälle vasta, kun alkaa laittamaan taikinaa kakkuvuokaan, sillä raidoituksen tekemisessä menee yllättävän kauan aikaa.

- Minulla kävi niin, kun tein siis kaksi kakkua, että toinen kakku, johon laitoin taikinan ensin, tavallaan aloitti kohoamisen jo huoneenlämmössä pöydällä (kuulostaa hullulta), ja valmistui tällöin nopeammin kuin toinen kakku. Taikinan laittamisessa vuokaan kestää sen verran aikaa, että ensimmäinen kakku joutuu odottamaan pöydällä jonkin aikaa. Kakut pitää laittaa yhtä aikaa uuniin, sillä jos uunin aukaisee ennen kuin kakku on ollut siellä puoli tuntia, kakku lässähtää. Mutta tosiaan, toinen kakku oli valmis aiemmin kuin toinen, reilustikin aiemmin, joten ei kannata säikähtää jos niin käy. Pidin muutenkin kakkuja uunissa kauemman aikaa kuin ohjeessa käskettiin. Aina kannattaa itse katsoa, milloin kakku näyttää valmiilta.

Alkuperäinen ohje on otettu K-ryhmän asiakaslehdestä Pirkka 12 / 2018. Olen kuitenkin muokannut ohjeen tähän omin sanoin.

© 2018 Worlds Collide. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita